KINA DÖVME NEDİR?
Dövme’ nin bu kadar hızlı popülerlik kazanmasından kısa süre sonra imitasyon dövmelerle karşılaştık. Çikletlerden çıkan çıkartma dövmeler, kına ile yapılan geçici dövmeler ve hint kültüründen esinlenilerek yapılan mendi’lerle hayatımızda daha fazla yer almaya başladı.
Küçük çocukların bile dövme ile tanışmasını ve taşımasını sağlayan çıkartma dövmeler önemli tıp çevreleri tarafından kansorejen madde içerdikleri gerekçesi ile pek çok ülkede yasaklandı. Bu yasak gelene dek çocuklar kadar yetişkinlerde çıkartma dövmeler yoluyla dövme taşımanın nasıl bir his olduğunu az çok anlamış ve dövme fikrine sıcak bakmaya başlamışlardır. Oluşan bu ilgi fazla bir sorumluluk yüklemeden kısa süre taşınılabilecek geçici dövme fikrini geliştirdi.
Geleneklerimizden ötürü kınaya alışkın bir toplum olarak kına ile yapılan siyah renkteki geçici dövmeleri çok kısa sürede benimsedik. HOLIDAY TATTOO (tatil dövmesi) şeklinde anılmasının nedeni çoğunlukla tatil yerlerinde, tatilcilerin, tatil süresi boyunca taşıyacak olmasıdır. Tamamen doğal malzemelerle hazırlanması ve sağlığa zararının olmaması nedeniyle çok büyük ilgi gördüğünü rahatlıkla söyleyebilirim.
Kendi kendine çıkması, yapım esnasında yalnızca deri yüzeyinin boyanıyor olması nedeniyle 7’den 70’e pek çok insan tarafından ilgi görmesi ve yaptırılmasını sağladı.
Yapımında kına, kınaya siyah rengi veren alman taşı, vücutta hızlı kurumasını sağlayan oksijen, ile elde edilen boyanın ince uçlu bir kargı yardımıyla istenen şekil üzerine yayılmasıyla yapılıyor bu dövme.
Geçici Dövme (Kına ile)/İnce ve kıvrak çizgilerin ve gölgelemelerinde yaratılmasının mümkün olduğu bu yönteme duyulan ilgi sonrasında hint kınası motiflerini de hayatımıza soktu. Bunu birazda doğu felsefesine, yaşayış ve geleneklerine duyulan ilginin modaya yansıması sağladı. Hint kadınının doğum, ölüm, düğün gibi olayları özel sembollerle el ve ayaklarına yansıttıkları motifleri günümüz kadını süslenmek için kullanıyor. Zarif ve ilgi çekici görünmesi, üstelik bir süre sonra çıkacak olması mendiye duyulan ilgiyi de her geçen gün arttırıyor. Bu kınanın hazırlanması geçici dövme kınasından biraz daha farklı ve detaylı. Bekletilmiş koyu kahve ve koyu çay ile karılan kınaya limon suyu ve Hindistan da kullanımı çok yaygın olan mehdi yağı eklenerek ketçap kıvamına kadar karılıp ince ucu olan bir tüp yardımıyla motifler işleniliyor.
Çıkabilecek sorunların fazla olmamasına rağmen bozuk kına ya da alman taşı kullanıldığı taktirde deride yapılan şekil üzerinde kızarıklık ve sivilceler bırakabiliyor. Tüylü bölgelere yapılan dövmelerde ise yapılan şekil tenden 2 hafta içinde çıkarken tüylerde 2 ay bile kalabiliyor bu yüzden yaptırmadan önce tüyleri kısaltmakta fayda var.
Dövme yaptırmayı düşünüyorsanız ve ilk önce kına dövme yaptırıp onunla kısa bir süre yaşayıp, ne hissedeceğinize göre dövmeyi taşıyıp taşıyamayacağınıza karar vermeyi düşünüyorsanız haklısınız. Artık gerçek dövme kıvamında geçici dövmeler yapılabiliyor renkler, detaylar, gölgelendirmeler yakalanabiliyor gerçek dövmenin yerini tutmasa bile size kalan hayatınızda gerçek dövmeyle ilgili fikir vermesi açısından denemenizi öneririm.